Over de ontsentimentalisering van de mantelzorg

UIt: Decembernummer van Zorg&Welzijn:

…….Toen hoogleraar zorgethiek Marian Verkerk een paar jaar geleden hoorde dat door de ambulantisering steeds meer zorg zou neerkomen op de schouders van familie en andere naasten, was zij niet enthousiast. “Ik vond dat gelijk al problematisch,” zegt zij. “Mantelzorg is een ouderwets gegeven dat niet zo maar past in onze moderne tijd. Kinderen wonen niet altijd bij hun ouders in de buurt. En soms zijn de familierelaties zo verstoord dat er van mantelzorg geen sprake kan zijn. Bovendien vreesde ik de impliciete vooronderstelling die eraan ten grondslag ligt, namelijk dat vrouwen de klus zouden gaan opknappen. Dat was vroeger misschien gewoon, maar nu niet meer. In de moderne samenleving werken vrouwen en willen zich ontplooien, net als mannen.”

 

 

Geef een antwoord